Ischias

Wat is ischias?

De term ischias wordt in de volksmond geassocieerd met uitstralende pijn naar een van de benen. Het woord ischias is afgeleid van de naam van de grote beenzenuw (ischiadicus zenuw) die vanuit de onderrug naar de achterzijde van het been en vervolgens naar de kuit en de voet loopt. Typische ischiasklachten zijn pijnklachten in de bil en achterzijde van het bovenbeen, soms ook verder uitstralend naar de kuit of voet. Naast pijn kan er ook doofheid en tintelingen in het onderbeen of de voet worden ervaren. Ischias kan verschillende oorzaken hebben en is daarom meer een beschrijving van een symptoom en niet een specifieke diagnose. 

Wat veroorzaakt ischias?

Ischias kan worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen in het lage rug- en bilgebied. Een oorzaak voor ischias kan een hernia in de lage rug zijn. Hierbij raakt een zenuw tussen de wervels bekneld door een uitpuilende tussenwervelschijf. Een ander oorzaak is een beknelling in een spier (piriformis spier) in het diepe bilgebied. Soms kunnen ischiasklachten ook worden veroorzaakt door een vernauwing (stenose) in de lage rug. Andere oorzaken van uitstralingsklachten in het been zijn overbelaste gewrichten in lage rug of bekkengebied. Juist omdat er verschillende oorzaken van ischias kunnen zijn, is het van belang dat u goed wordt onderzocht alvorens tot behandeling wordt overgegaan. 

Behandeling van ischias

Ischias is over het algemeen chiropractisch goed te behandelen. De behandeling is afhankelijk van de onderliggende oorzaak en wordt toegepast op uw klacht. Met verschillende bewegingstechnieken op de gewrichten van uw onderrug en bekken, aangevuld met spiertechnieken, kunnen klachten goed herstellen. Daadwerkelijke beknellingen of irritaties van zenuwen kunnen in veel gevallen dusdanig worden verminderd dat ze geen aanleiding meer geven tot klachten.

IK WIL GRAAG EEN AFSPRAAK MAKEN