Nekklachten

Hoe ontstaan nekklachten?

Veel mensen worden weleens geconfronteerd met klachten in het nek- schoudergebied. De klachten ontstaan meestal door ongustige belasting tijdens dagelijks werk achter een computer, of veelvuldig gebruik van mobiele telefoon of tablet. Het hoofd wordt in dit soort situaties teveel naar voren gehouden, waardoor er aanzienlijk meer belasting op de wervels en spieren van de nek wordt uigeoefend. Daarnaast vindt er vaak weinig tot geen bewegingsafwisseling plaats waardoor gewrichten en spieren de neiging hebben te verstijven. Nekklachten kunnen ook plotseling ontstaan na een ongelukkige beweging. 

Wat veroorzaakt de nekpijn?

De pijn in de nek wordt veroorzaakt door stijve nekwervelgewrichten en verkrampte spieren. De nek kan niet meer soepel bewegen en het is lastiger om een ontspannen houding te vinden. De nekpijn dient zich dan met name aan tijdens de omstandigheden die aanleiding hebben gegeven tot de klachten, maar kan ook optreden tijdens het draaien van het hoofd of tijdens het vinden van een ontspannen houding in bed. De nekpijn wordt typisch niet alleen gevoeld in het nekgebied, maar ook in de schouderregio en soms richting de armen. In sommige gevallen kan er ook hoofdpijn optreden. 

Behandeling van nekklachten

Chiropractoren zijn specialisten in de behandeling van nekklachten. Het doel van onze behandeling is het herstel van de normale bewegingsfunctie van de nek. Met specifieke bewegingstechnieken op gewrichten en aanvullende spiertechnieken kunnen we dit ondersteunen. De behandeltechnieken worden aangepast aan aan uw lichamelijke gesteldheid. Daarnaast is het belangrijk om te bespreken hoe u op dagelijkse basis uw nek vriendelijker kan belasten. Dit houdt vaak in dat u bepaalde "gewoontes" zal moeten gaan aanpassen. Aanvullende oefeningen en houdingcorrecties helpen u om een goede basis te leggen voor het herstel van uw klachten. Met behulp van deze meervoudige aanpak kunnen klachten over het algemeen goed onder controle worden gebracht. 

Tips bij nekklachten

  • Wissel werk achter een computer regematig af met staan en lopen. 
  • Werkt u dagelijks langdurig achter een computer? Probeer een zit-sta bureau te organiseren zodat u uw houding beter kan afwisselen.
  • Doe regelmatig rustige bewegingsoefeningen met uw nek. De meest nekvriendeijke oefening is een gecombineerde draai-knik beweging.
  • Slaapt niet op de buik, maar liever op de zij of rug; uw nek kan dan beter ontspannen.
  • Maakt u gebruik van een tablet of mobiele telefoon? Probeer uw hoofd dan meer in een neutrale stand te houden i.p.v dat het hoofd naar voren hangt.
  • Houden klachten langer dan een week aan, dan is het aan te raden een afspraak te maken in onze praktijk. 

 

 

IK WIL GRAAG EEN AFSPRAAK MAKEN