Nekpijn voorkomen

Pijn aan de nek is een veelvoorkomende klacht, soms is het kortstondig en snel voorbijgaand; een andere keer kan het een terugkomende of langdurige klacht zijn. Hoe dan ook, een stijve en zeurende nek kan behoorlijk irritant zijn en daar wil je van af. Hier volgen een aantal belangrijke oorzaken voor nekklachten:

Langdurig zitten
Langdurig zitten zorgt ervoor dat je snel onderuit zakt met je lichaam en het hoofd naar voren gaat “dragen” ten opzichte van je romp. Op deze manier ontstaat een knik in je nek en je middenrug gaat bollen. Deze ongunstige houding geeft op termijn aanleiding tot overbelaste spieren en gewrichten in het nek-schoudergebied. Als je bent gebonden aan een zittende werkomgeving, zorg er dan voor dat je regelmatig je houding ‘corrigeert’ of simpelweg een beetje in beweging blijft om het hangen te voorkomen;  strek je middenrug, trekt je kin in, trek je schouders naar achteren en strek je onderrug en hou dit even vast. Wandel of loop daarnaast ook regelmatig een stukje en probeer een zit-sta bureau te regelen op je werk. Alle beetjes helpen!

Smartphone en tablet gebruik
Je hebt vast al eens van deze term gehoord, het gaat om de houding die ontstaat bij het kijken naar je smartphone, tablet of laptop. Je hoofd wordt ver voorbij je schouders gehouden met als gevolg dat je nekspieren enorm hard moet werken om je hoofd omhoog te houden. Dit resulteert in stijve nek- en schouderspieren en soms zelfs hoofdpijn. Het helpt dus om niet te lang achter een smartphone of tablet te zitten en het apparaat meer “voor” je neus dan “onder” je neus te houden. Bij laptopgebruik adviseren wij altijd een laptopverhoger met een extern toetsenbord.

Buikslapen
Het is ideaal om zo’n 8 uur van je dag te slapen. Een verkeerde houding gedurende deze uren heeft dus een groot effect op je lichaam. Tijdens buikslapen ligt de nek getordeerd en de rug overstrekt. Er staat op deze manier veel spanning op de gewrichten en spieren, waardoor deze minder goed kunnen ontspannen en herstellen van hun dagelijkse belasting. Ons advies is dan ook om op de rug of zij te slapen. Let er dan wel op dat je een kussen hebt wat ervoor zorgt dat de nek en het hoofd in een neutrale houding ligt; dus niet te hoog en niet te laag.

Mochten ondanks deze adviezen nek- of schouderklachten aanhouden; dan is het verstandig om contact met onze praktijk op te nemen. Chiropractie kan bij uitstek helpen om nek-schouderklachten sneller te laten herstellen. Onze chiropractoren helpen u graag!


LAATSTE NIEUWS
ARCHIEVEN