Nieuwe beweegrichtlijnen

Met de nieuwe adviezen van de Gezondheidsraad is de beweegnorm weer up-to-date gebracht. De belangrijkste verandering is dat voorheen geadviseerd werd om elke dag een half uur te bewegen, nu wordt “minimaal 150 minuten matig intensief bewegen” per week aanbevolen. Dat betekent dat het acceptabel is om een dagje niet te bewegen, zolang het op een ander tijdstip maar ingehaald wordt. En dat maakt de uitvoerbaarheid van de nieuwe beweegnorm een stuk beter.

Onder “matig intensief bewegen” worden activiteiten als wandelen, fietsen en golfen verstaan, maar bijvoorbeeld ook tuinieren, ramen wassen, boodschappen dragen en traplopen. Je hoeft dus niet per se naar een sportschool te gaan om gezonde beweging te krijgen. Een paar keer per week op de fiets naar het werk, wat vaker de auto thuis laten, de trap in plaats van de lift nemen of een wandeling na het eten tellen allemaal mee. Overal om ons heen zijn mogelijkheden om meer te bewegen, zelfs al hebben we allemaal een druk leven.

Op dit moment voldoet slechts 44% van de volwassenen aan de nieuwe beweegnorm. Opvallend (en zorgwekkend) is dat slecht 28% van de kinderen van 12 t/m 17 jaar voldoende beweegt! Ruimte genoeg voor verbetering dus. Meer bewegen is beter voor de rug, beschermt tegen hart- en vaatziekten, verkleint het risico op overgewicht, suikerziekte en verschillende vormen van kanker. Bovendien voelen we ons gewoonweg beter als we regelmatig bewegen. Overigens staat één ding als een paal boven water: 150 minuten is het minimum om gezond te blijven, nog meer bewegen is altijd beter! 


LAATSTE NIEUWS
ARCHIEVEN