Kampioenen in stilzitten!

Recentelijk onderzoek heeft aangetoond dat Nederlanders kampioenen zijn in stilzitten. Recentelijk is hier in de media veel aandacht aan besteed en dat is niet zo raar want “zitten” is inmiddels in verband gebracht met talloze gezondheidsproblemen.

Om een lang verhaal kort te maken: Moeder Natuur heeft ons gemaakt om te bewegen! Vroeger konden we ons niet permitteren de hele dag stil te zitten om vervolgens de koelkast open te trekken voor een hapje eten. Wie niet bewoog kwam om van de honger of eindigde zelf als maaltijd.

Er zijn heel veel processen in ons lichaam die uitsluitend plaatsvinden wanneer we in beweging zijn. Een gebrek aan beweging verhoogt de risico’s op hart- en vaatziekten, overgewicht, suikerziekte en sommige vormen van kanker! Ook de ziekte van Alzheimer en depressiviteit zijn in verband gebracht met te weinig bewegen.

En dan hebben we het nog niet eens over het bewegingsapparaat: onze spieren en gewrichten. Wist u dat slijtage eerder ontstaat door een gebrek aan gezonde beweging dan door overbelasting? Te weinig bewegen maakt het kraakbeen kwetsbaar, waardoor eerder slijtage optreedt.

Voorheen werd aangenomen dat een paar keer week sporten voldoende was om gezond te blijven. Helaas blijkt dit niet het geval te zijn. Veertig uur per week stilzitten op het werk kan niet afgekocht worden met twee keer per week een uurtje in de sportschool. Sterker nog: wanneer we na een dag stilzitten ineens als een bezetene aan het sporten slaan loop je een verhoogde kans op blessures.

Mensen met rugklachten hebben het ook al lang ervaren: zolang je maar een beetje in beweging blijft gaat het wel met die rug. Maar zodra je langer stil gaat zitten beginnen de problemen. Het is dan ook geen toeval dan 40% van de Nederlanders regelmatig rugproblemen heeft.

Er is maar één oplossing voor dit probleem: we moeten minder gaan zitten. En dat is lastig, want zitten is een onderdeel van onze cultuur. Er wordt van ons verwacht dat we gaan zitten op het werk, tijdens vergaderingen en nota bene zelfs bij de meeste toestellen in de sportschool. En hier is dan ook de winst te behalen. Kantoorwerk kan ook prima staand uitgevoerd worden. Sta-bureaus zijn in opkomst en hoewel er eerst vaak lacherig over wordt gedaan, is de winst al na een paar maanden zichtbaar: mensen zijn fitter en vrolijker, de productiviteit ligt hoger en ziekteverzuim neemt af. Zo simpel kan het zijn.

Langere zitsessies moeten vaker onderbroken worden. Sta elk kwartier op, ga staan tijdens de reclames op TV, loop wat rond en doe een paar rustige stretches. Bij lange autoritten moeten we vaker even pauzeren, al is het maar een paar minuten. Het is letterlijk ‘ademhalen’ voor de rug. Vrijwel elke oefening in de sportschool kan ook staand uitgevoerd worden. Praktisch gezien zijn er dus voldoende opties om het aantal zituren te verminderen. Nu moet alleen die hardnekkige knop nog om…


LAATSTE NIEUWS
ARCHIEVEN