Nieuwe beweegrichtlijnen

Met de nieuwe adviezen van de Gezondheidsraad is de beweegnorm weer up-to-date gebracht. De belangrijkste verandering is dat voorheen geadviseerd werd om elke dag een half uur te bewegen, nu wordt “minimaal 150 minuten matig intensief bewegen” per week aanbevolen. Dat betekent dat het acceptabel is om een dagje niet te bewegen, zolang het op een ander tijdstip maar ingehaald wordt. En dat maakt de uitvoerbaarheid van de nieuwe beweegnorm een stuk beter.

Starten met hardlopen

Hardlopen is een efficiënte manier zijn om je fitheid en conditie te verbeteren. Helaas lopen veel beginnende hardlopers tegen pijntjes aan, waardoor de hardloopambities snel in het water vallen. Daarnaast zien wij in de praktijk regelmatig mensen met rugklachten die wel willen hardlopen, maar bang zijn dat hun “zwakke rug” roet in het eten zal gooien.

Slapen is gezond!

Werk, gezin, hobby’s, je sociaal leven; we hebben het tegenwoordig druk, waardoor genoeg slapen erbij in kan schieten. Zonde, want net als sporten en gezond eten, is een goede nachtrust belangrijk voor onze gezondheid. Steeds meer onderzoek bewijst dat slechte nachtrust of een onregelmatig slaapritme effect heeft op onze gezondheid.

Voorkom rugpijn met tuinieren

Het voorjaar staat voor de deur! De hoogste tijd om de tuin weer eens flink onder handen te nemen.

Rugpijn: hulp zoeken of niet?

Lage rugklachten komen heel veel voor. Ongeveer de helft van alle Nederlanders wordt er met enige regelmaat mee geconfronteerd.

Behandeling herniaklachten

Een hernia is een uitpuiling van een tussenwervelschijf. In sommige gevallen drukt deze uitpuiling op een zenuwwortel, waardoor de zenuw beklemd raakt. Omdat de zenuw naar het been loopt, uit een hernia zich vaak in hevige pijn in het (onder)been, tintelingen, doofheid en soms zelfs krachtverlies.

Rug-fit skiën

Vele Nederlanders staan weer op het punt om op wintersportvakantie te gaan. Heerlijk een weekje skiën, maar zorg ervoor dat uw rug geen roet in het eten gooit. Hier een aantal tips:

Onbalans en duizeligheid

Iedereen kent het gevoel van duizelig zijn. Het kan in verschillende vormen voorkomen en het is soms lastig uit te leggen. Het kan voelen alsof de kamer ronddraait, of het wordt licht in je hoofd, terwijl een andere het ook kan zijn dat je een wiebelig gevoel hebt als je loopt.

Use it, or lose it!

Kent u dat gevoel, die simpele bewegingen die vroeger zo vanzelfsprekend waren, maar die nu een hele opgave zijn geworden. Even door de knieën zakken om iets op te rapen, lekker met de kleinkinderen op de grond zitten spelen: het lijkt wel of het steeds moeilijker gaat. Om over het opstaan van de vloer nog maar niet te spreken.

LAATSTE NIEUWS
ARCHIEVEN