Onbalans en duizeligheid

Iedereen kent het gevoel van duizelig zijn. Het kan in verschillende vormen voorkomen en het is soms lastig uit te leggen. Het kan voelen alsof de kamer ronddraait, of het wordt licht in je hoofd, terwijl een andere het ook kan zijn dat je een wiebelig gevoel hebt als je loopt.

Je balans wordt bepaald door 3 belangrijke systemen in je lichaam. Ten eerste je evenwichtsorgaan in je binnenoor. Deze bevat kristalletjes die zijn vastgeplakt in een soort gelei. De kristalletjes zijn gevoelig voor veranderingen in de stand van je hoofd. Ten tweede registeren je ogen waar je bent ten opzichte tot je omgeving. Dit is makkelijk te begrijpen als je probeert stil te staan of te lopen met je ogen dicht. Tot slot geven sensoren in je nek- en beenspieren continu informatie over de stand van je lichaam en je hoofd.

Informatie van deze drie systemen worden samengevoegd in je hersenen en zorgt ervoor dat je rustig rechtop kunt blijven staan. Dit gebeurt normaal gesproken ongemerkt en automatisch. Echter als een van de drie niet goed functioneert, kan je uit balans raken of duizeligheid ervaren. Oorzaken van duizeligheid variëren van een ontsteking aan het evenwichtsorgaan, een verminderde werking van de zenuwen in je voeten, maar ook een een whiplash, hoofdpijn of nekklachten kunnen gepaard gaan met duizeligheid.

Om de oorzaak van de duizeligheid te achterhalen is uw eigen beschrijving ervan erg belangrijk. Tijdens het onderzoek wordt er gekeken naar de werking van het zenuwstelsel, de bloeddruk, oogbewegingen en de werking van het evenwichtsorgaan. Aan sommige vormen van duizeligheid kunnen we wat doen. Een voorbeeld hiervan is BPPD, ofwel positionele duizeligheid. Deze duizeligheid kenmerkt zich door korte maar hevige draaiduizeligheid bij plotselinge draaibewegingen van het hoofd, bijvoorbeeld bij het omdraaien in bed. De behandeling bestaat dan uit een specifieke oefening met de nek. In sommige gevallen kan een aanvullende behandeling van de nek nodig zijn.


LAATSTE NIEUWS
ARCHIEVEN