Use it, or lose it!

Kent u dat gevoel, die simpele bewegingen die vroeger zo vanzelfsprekend waren, maar die nu een hele opgave zijn geworden. Even door de knieën zakken om iets op te rapen, lekker met de kleinkinderen op de grond zitten spelen: het lijkt wel of het steeds moeilijker gaat. Om over het opstaan van de vloer nog maar niet te spreken.

Natuurlijk zijn er lichamelijke redenen waarom bewegen vaak wat moeizamer gaat naarmate we ouder worden. Gewrichten worden stijver en spierkracht neemt af. Bovendien kunnen andere problemen, zoals een heup- of knieprothese, ook een rol spelen.

Toch is een belangrijke reden dat veel dingen moeilijker gaan simpelweg omdat we het bijna nooit meer doen. Want als de kleinkinderen er niet zijn, waarom zou je dan op de grond gaan zitten? Door de benen zakken wordt vaak vermeden, veel mensen kiezen er uit gewoonte voor om de rug te buigen. En als je bewegingen niet traint, zullen ze uiteindelijk steeds moeizamer worden.

In Azië zitten mensen op hoge leeftijd zonder problemen urenlang op de hurken. Omdat dit dagelijkse handelingen zijn blijft de souplesse die hiervoor nodig is behouden. En dat is een goede les voor ons: moeizame bewegingen moeten we niet vermijden, we moeten ze juist opzoeken. Dus ga maar een paar keer per dag op de grond zitten en ga weer staan. Zak door de benen in plaats de rug te buigen. Naarmate u dit vaker doet zal het weer steeds makkelijker worden. Use it, or lose it!


LAATSTE NIEUWS
ARCHIEVEN