Voorkom rugpijn met tuinieren

Het voorjaar staat voor de deur! De hoogste tijd om de tuin weer eens flink onder handen te nemen.

Tuinieren is leuk en gezond: lekker buiten en actief bezig zijn. Toch komt het nogal eens voor dat een dagje wroeten in de tuin met rugpijn wordt beloond. Terwijl dit in de meeste gevallen makkelijk voorkomen had kunnen worden. Hieronder volgen een paar simpele tips om de ‘risico’s’ van tuinieren te beperken. 

  1. Maak het niet te gek! Ons lichaam moet altijd wennen aan nieuwe of onbekende activiteiten. Na een winter stilzitten is het niet verstandig om meteen een hele tuin om te spitten. Zelfs als je (gelukkig) wel regelmatig beweegt moet het lichaam weer wennen aan nieuwe houdingen en bewegingen. Gun het hiervoor de tijd.
  2. Varieer de activiteiten en houdingen. Overbelasting ontstaat door langdurig hetzelfde te doen. Door regelmatig te variëren worden risico’s beperkt.
  3. Werk met een rechte rug. Een rug mag best flink belast worden, mits hij maar recht is. Dus kies voor gereedschap met lange stelen, til vanuit de benen, en werk op de geknield als iets laag bij de grond moet gebeuren. Kom regelmatig even rechtop staan en maak de rug lang om overbelasting te voorkomen
  4. Doe zwaar werk midden op de dag. ’s Morgens is de rug stijf, ’s avonds is hij moe. Zwaar werk kun je daarom het beste midden op de dag doen. Ga nooit zwaar werk doen direct na een lange autorit of na lang stil gezeten te hebben, de rug moet eerst weer soepel worden.
  5. Plof na een dag werken niet direct neer in een stoel om vervolgens uren te blijven zitten. Sta na een kwartiertje weer op en loop wat heen en weer om stijfheid in de rug te voorkomen.
  6. Stop als de rug begint te protesteren. Punt.
  7. Na een dag werk mag de rug best iets voelbaar zijn, mits hij de volgende dag maar weer beter aanvoelt. Gun de rug na zware inspanning wel een dagje rust zodat hij kan herstellen.

Met deze tips zou het in principe goed moeten gaan. Gaat het desondanks toch fout en nemen de klachten niet binnen enkele dagen duidelijk af? Maak dan snel een afspraak met uw chiropractor om het probleem weer op te lossen.


LAATSTE NIEUWS
ARCHIEVEN