Starten met hardlopen

Hardlopen is een efficiënte manier zijn om je fitheid en conditie te verbeteren. Helaas lopen veel beginnende hardlopers tegen pijntjes aan, waardoor de hardloopambities snel in het water vallen. Daarnaast zien wij in de praktijk regelmatig mensen met rugklachten die wel willen hardlopen, maar bang zijn dat hun “zwakke rug” roet in het eten zal gooien.

Veel startende hardlopers gaan te enthousiast van start. Hierbij zijn de duur en de intensiteit van de hardloopsessies in het begin vaak te lang en te groot. Spieren en gewrichten hebben tijd nodig om zich aan te passen aan de hardloopbelasting. Een stapsgewijze opbouw van de loopbelasting is daarom van groot belang. Op het internet zijn legio hardloopschema’s te vinden die je daarin kunnen ondersteunen.

Voor een optimale opbouw van je conditie is het van belang om in ieder geval 2, maar het liefst 3 keer in de week te lopen. In het begin zal het een afwisseling zijn van lopen en wandelen, waarbij naarmate de weken vorderen de hardloopintervallen zullen toenemen. Geef jezelf de tijd om een bepaald doel te bereiken. Als beginner geldt dat het toewerken naar het lopen van 5 km zeker 10 weken nodig heeft.

In de trainingsopbouw kunnen pijntjes normaal zijn. Ook een rug kan signaaltjes geven na een hardloopsessie. Echter, zolang dit niet leidt tot grote beperkingen en het binnen 24-48 uur weer herstelt, is er sprake van een normaal lichamelijk herstel. Het lichaam is dan uiteindelijk sterker en beter belastbaar geworden.

Bij gevorderde hardlopers zien we nogal eens dat men 1 of 2 keer in de week steeds hetzelfde rondje wordt gelopen. Dit is op zich natuurlijk prima, maar het lichaam krijgt een betere trainingsprikkel als er meer wordt gevarieerd in de intensiteit van de trainingen. Wissel de rustige duurloop eens af met een tempoloop of een intervalloop. Of loop eens een rondje door het bos in plaats van over het asfalt. Qua motivatie werkt het variëren in looptrainingen vaak ook verfrissend!


LAATSTE NIEUWS
ARCHIEVEN