Pijnlijke heup en slijmbeursontsteking.

Regelmatig zien wij mensen in de praktijk met klachten aan de heupen. De pijn zit meestal langs de zijkant van de heup, met name bij lopen en erop liggen. Vaak hebben is de diagnose “slijmbeursontsteking” (of bursitis) gevallen. Hoewel dit op zich niet incorrect hoeft te zijn is het belangrijk om te achterhalen waarom die slijmbeurs is gaan ontsteken. Want daar ligt namelijk de sleutel tot de oplossing.

Een slijmbeurs bestaat uit twee vliezen met daartussen een laagje “slijm”. Slijmbeurzen verminderen de wrijving tussen spieren en botten tijdens bewegingen, om te voorkomen dat pijnklachten ontstaan. Echter, soms kan door incorrecte bewegingspatronen of overbelasting de druk op de slijmbeurs te groot worden, waardoor de slijmbeurs zelf geïrriteerd raakt. In dat geval spreekt met van een slijmbeursontsteking.

De gebruikelijke aanpak (ontstekingsremmende medicatie of injectie) heeft meestal maar een beperkt of tijdelijk effect, omdat de verantwoordelijke bewegingsproblemen hierdoor niet worden opgelost. Daarom doen wij het anders: we analyseren de bewegingspatronen in de rug, het bekken, de heupen en de rest van het been om vast te stellen waarom de betreffende slijmbeurs in de problemen is geraakt. Met de juiste combinatie van behandeling en specifieke oefeningen kan in de meeste gevallen de slijmbeurs weer ontlast worden, zodat u weer pijnvrij kunt bewegen.


LAATSTE NIEUWS
ARCHIEVEN