Lage rugpijn of spit

Wat is spit?

De term spit is een synoniem voor acute rugpijn. Een meerderheid van de mensen krijgt hier eens in zijn leven mee te maken. De klachten zijn het gevolg van een overbelasting of acute verrekking van een van de onderste tussenwervelschijven in de onderrug. Het is dus geen spier-, pees- of aanhechtingsprobleem zoals weleens wordt gedacht. De normale hersteltijd van klachten ten gevolge van spit is 5-7 dagen. Echter, soms kan het betekenen dat u een aantal weken flink bent beperkt in uw dagelijks functioneren. In dat soort gevallen helpt chiropractie u weer snel op de been. 

Klachten ten gevolge van spit

Rugpijn of spit kan geleidelijk ontstaan door een ongunstige (zit-) houding, eenzijdige belasting of ineens door een ongelukkige beweging. De klachten uiten zich als een zeurderige pijn in de onderrug, soms uitstralend naar de bil of het been. Stijfheid en een aanzienlijke bewegingsbeperking van de onderrug zijn het gevolg waardoor opstaan uit een stoel, draaien in bed en bukken ineens heel moeizaam kan zijn. Soms kan een pijnontwijkende houding of “scheefstand” ontstaan. Dit wordt veroorzaakt door een zwelling in de tussenwervelschijf. 

Behandeling van spit

Indien klachten ten gevolge van spit niet binnen een week verdwijnen is het aan te raden hulp te zoeken. De chiropractor is bij uitstek gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van rugpijn en spit. Bij het onderzoek gaat speciale aandacht uit naar de bewegingsfunctie van uw wervelkolom, maar wordt ook de spierfunctie van uw rug beoordeeld. Tijdens het behandelproces wordt het herstel van uw rug ondersteund met gedoseerde bewegingstechnieken, oefeningen en gerichte adviezen. Op deze manier kunnen de klachten weer snel onder controle worden gebracht. 

Tips bij spit of lage rugpijn:

  • Wandel of loop regematig stukjes.
  • Probeer lang zitten te voorkomen; sta regelmatig weer op en loop weer een stukje.
  • Heeft u hele acute klachten? Leg een aantal keren per dag een icepack op uw rug (10-15 minuten). Gebruik geen warmte.
  • Een ontspannende en ontlastende houding voor de rug is liggen met de knieën opgetrokken.
  • Voorkom langere autoritten.
  • Slaap met een kussen onder de knieën als u op de rug ligt of met een kussen tussen de knieën als u op de zij ligt. 
  • Indien klachten binnen 5-7 dagen niet nagenoeg volledig zijn hersteld, dan adviseren wij u een afspraak te maken in onze praktijk. 

 

 

 

IK WIL GRAAG EEN AFSPRAAK MAKEN