Slapen is gezond!

Werk, gezin, hobby’s, je sociaal leven; we hebben het tegenwoordig druk, waardoor genoeg slapen erbij in kan schieten. Zonde, want net als sporten en gezond eten, is een goede nachtrust belangrijk voor onze gezondheid. Steeds meer onderzoek bewijst dat slechte nachtrust of een onregelmatig slaapritme effect heeft op onze gezondheid.

Een chronisch slaapgebrek heeft een negatief effect op ons geheugen en concentratie. Daarnaast worden onze emoties slechter gereguleerd waardoor we prikkelbaarder worden. Recentelijk onderzoek toont zelfs aan dat mensen die korter slapen meer last hebben van overgewicht, wat weer kan leiden tot hart- en vaatziekten of ouderdomssuiker. In gevallen van chronische pijn is bewezen dat te weinig nachtrust de klachten kan verergeren. Een goede nachtrust is dus in meerdere opzichten van groot belang.

Hier zijn een paar tips om u te helpen beter te slapen: 

  • Houd vaste slaaptijden aan, ook in het weekend en op vrije dagen. 
  • Let op wat u eet en drinkt. Hongerig of juist volgepropt naar bed gaan werkt niet. Nicotine en cafeïne hebben stimulerende effecten. Alcohol maakt slaperig, maar werkt negatief op het tweede deel van de nacht. 
  • Zorg voor vaste gewoontes voor het slapengaan. Door steeds hetzelfde te doen leert het lichaam zich te ontspannen. Een warme douche, even lezen of muziek luisteren bijvoorbeeld. Televisie, tablet of de smartphone heeft juist een negatief effect voor het slapen gaan. 
  • Slaapcomfort is belangrijk. Zorg voor een donkere en rustige kamer. Kies een kussen en matras die voor u prettig zijn en zorgen voor een neutrale houding van nek en rug. 
  • Vermijd slapen overdag. Als u toch een kort dutje wil doen, beperk het tot maximaal 20 minuten en niet te laat op de middag. 
  • Wees actief overdag. Regelmatig bewegen bevordert het inslapen en doorslapen. Vermijd het sporten laat op de avond, dan ben je te actief om te gaan slapen. 
  • Beperk stress zo veel mogelijk. Uw slaap lijdt eronder als je veel piekert of het erg druk hebt. Probeer zoveel mogelijk rust te creëren door te organiseren en delegeren. Maak een lijstje zodat u ze niet meer hoeft te onthouden tot de volgende dag. 

 


LAATSTE NIEUWS
ARCHIEVEN