Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn die ontstaat door spierspanning in de nek en schouders. Het voelt meestal aan als een band om het hoofd. De hoofdpijn kan dagen achtereen aanhouden en vaak is er ook sprake van nekklachten en zijn de spieren van de nek en schouders gevoelig bij aanraking.

De oorzaak ligt vaak in een slechte of eentonige (werk)houding, maar emotionele spanning (stress) kan ook een rol spelen. Spanningshoofdpijn onderscheidt zich van migraine doordat bij migraine de pijn meestal maar aan één kant van het hoofd zit, heviger is en vaak van te voren een zogenaamd aura kan optreden. In de praktijk komt het overigens voor dat een hoofdpijnklacht kenmerken van zowel spanningshoofdpijn als migraine heeft.

De pijn bij spanningshoofdpijn wordt meestal veroorzaakt door slecht bewegende wervelgewrichten en gespannen spieren hoog in de nek. Tijdens het eerste vraaggesprek zal de chiropractor met u de mogelijke oorzaken van de klachten proberen te achterhalen. De behandeling bestaat over het algemeen uit het behandelen van de nek en bovenrug, met als doel de spanning in de spieren en gewrichten op te heffen. Daarnaast kan door middel van houdingsadviezen en specifieke oefeningen de kans worden verminderd dat de klachten op termijn weer terugkomen.

IK WIL GRAAG EEN AFSPRAAK MAKEN