Top tips bij spit

Rugklachten liggen altijd op de loer, bij een ongelukkige beweging kan het er soms zomaar ineens inschieten. In onze praktijk merken we vaak dat mensen eigenlijk niet goed weten wat ze op dat moment moeten doen en dat is jammer omdat de juiste maatregelen de schade flink kunnen beperken. In dit stukje zetten we een paar belangrijke tips op een rijtje.

Stop met datgene waarmee u bezig bent. Denk niet: “Ik moet het nog even afmaken” of “Het gaat wel”, want daarmee maakt u het probleem alleen maar groter. Uw rug heeft immers al een duidelijk signaal gegeven dat er iets niet goed gaat. Als u dit signaal negeert is de kans zeer groot dat de blessure erger wordt.

Probeer voorzichtig in beweging te blijven. Ga indien mogelijk een stukje wandelen of zo, want daarmee voorkomt u dat de rug snel stijf wordt. Plof in elk geval niet neer in een stoel, want daar komt u waarschijnlijk niet meer zonder hulp uit. Vermijd autorijden, omdat dit ook erg belastend is voor de rug.

Koel de rug met een ijszak. Dit advies verbaast veel mensen, instinctief grijpen we meestal naar een kruik of warme douche. Echter, een acute rugblessure is goed te vergelijken met een verzwikte enkel, maar dan in de rug. Iedereen weet dat we een verzwikte enkel moeten koelen om zwelling en pijn te verminderen. Voor de rug geldt dus precies hetzelfde. Helaas geven veel huisartsen nog steeds vaak het advies om warmte te gebruiken, maar dat dit niet correct is moet u gewoon maar even van ons aannemen.

Het goede nieuws is dat rugklachten meestal binnen een paar dagen beginnen af te nemen. In dat geval mag u ook rustig even afwachten, de kans dat u rug spontaan hersteld is groot. Indien u na vier à vijf dagen nog onvoldoende verbetering voelt, de klachten toenemen of u heeft veel uitstraling in het been dan zal het hoogstwaarschijnlijk niet vanzelf overgaan en kunt u het beste zo snel mogelijk een afspraak bij een van onze chiropractoren maken.


LAATSTE NIEUWS
ARCHIEVEN