Whiplash

Met de term whiplash wordt meestal een verzameling aan de nekgerelateerde klachten bedoeld ten gevolge van een verkeersongeval of een ongeluk waarbij het hoofd een plotselinge geforceerde beweging maakt. De abrupte beweging die optreedt, kan overstrekking veroorzaken aan spieren, banden, tussenwervelschijven en zenuwen. Klachten die in relatie tot een whiplash ongeval kunnen optreden zijn: nekklachten, hoofdpijn, duizeligheid, concentratieproblemen, vergeetachtigheid met als gevolg dat dagelijkse activiteiten ineens niet meer vanzelfsprekend zijn.

In veel gevallen lijkt er in eerste instantie nog niet zoveel aan de hand te zijn. De meeste mensen ervaren na een aanrijding zonder ernstig letsel enkele dagen spierpijn. Dit is omdat ons lichaam tijdens het ongeluk heeft geprobeerd de klap zoveel mogelijk op te vangen. Vaak verdwijnt deze spierpijn vanzelf en gelukkig blijft het voor de meeste slachtoffers daarbij.

In een enkel geval echter treden na verloop van tijd opnieuw klachten op zoals eerder genoemd. Het exacte mechanisme waarom de klachten pas na verloop van tijd terugkomen is nog niet geheel ontrafeld, maar vermoed wordt dat de oorspronkelijke blessure de zenuwsignalen afkomstig van de spieren en gewrichten van de nek verstoort. Het gevolg is dat ons zenuwstelsel foutieve informatie ontvangt over spierspanning, de stand van gewrichten en de bewegingen die in de nek plaatsvinden. Het zenuwstelsel raakt daardoor geleidelijk ‘van slag’ waardoor op den duur opnieuw problemen ontstaan.

Het doel van onze aanpak is om de normale bewegingen van de nek zoveel mogelijk te herstellen. Dit kan worden bereikt met o.a. gedoseerde gewrichtmanipulaties, spierstretch technieken en specifieke oefeningen om de nek weer ‘te leren’ op een normale manier te bewegen. Daarnaast is het mogelijk onder individuele begeleiding te oefenen bij onze fysiotherapeute met het Redcord concept, waarbij de spieren van de nek specifiek kunnen worden versterkt. Onze visie is dat een brede en geïntegreerde aanpak bij whiplash klachten zeer belangrijk is.

IK WIL GRAAG EEN AFSPRAAK MAKEN